Kaksi naista on SUP-laudoilla tyynellä järvellä.

Loma – ainahan se mielessä on

Loma on hyvää aikaa palautua työn aiheuttamasta kuormituksesta. Palautuminen auttaa katkaisemaan stressin kasautumisen kehän sekä suojelee terveyttä ja työkykyä. Mikä on sinulle mielekästä ja merkityksellistä puuhaa? Juuri sellainen nimittäin palauttaa.

Onko kevät ollut kiireinen? Kiireinen arki tai työ on saattanut aiheuttaa palautumiseesi vajetta, joka on mahdollista korjata lomalla. Työstä palautuminen tarkoittaa kehon ja mielen elpymistä työn aiheuttamasta rasituksesta.

Tai onko stressiä? Stressiä aiheuttavat niin mukavat kuin ikävät asiatkin. Täysin haasteeton elämä voi olla tylsää. Lyhytkestoisena stressi parantaa psyykkistä ja fyysistä suorituskykyä, jotta olemme toimintakykyisiä vaativassa tilanteessa. Pitkittyessään stressi vaikuttaa negatiivisesti lisäten erilaisia terveyden ja hyvinvoinnin ongelmia, kuten ahdistuneisuutta, yli- ja alivireyttä, uupumusta sekä uni- ja muistiongelmia. Se altistaa myös fyysisille sairauksille, esimerkiksi tyypin 2 diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.

Lataa akkuja

Stressin kasautuminen katkeaa, kun on mahdollisuus palautua. Palautuminen on kirjaimellisesti verrattavissa akun lataamiseen. Se on sekä fysiologinen että psykologinen prosessi, jonka aikana ihmisen tila ja jaksaminen palautuvat sille tasolle, jolla ne olivat ennen kuormituksen alkamista.

Kuvassa nainen istuu lotusasennossa jumppamatolla ja hänelle tarjotaan eri suunnilta puhelinta, läppäriä, post it -lappuja.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan

Palauttavalla lomalla nukutaan, tehdään itselle mielekkäitä asioita, ollaan hyvässä seurassa ja liikutaan itselle sopivalla tavalla. Ja vietetään aikaa luonnossa, sillä luontoympäristöllä on erityisen palauttava vaikutus.

Mikä tahansa itselle mieluisa ja merkityksellinen puuhailu helpottaa irrottautumista työstä ja palauttaa.

Uni on terveyden perusta ja kaikista tärkein palautumista edistävä tekijä. Sopiva päivän aikainen fyysinen rasitus eli liikkuminen nopeuttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Liikunnalla on kaiken kaikkiaan mielen hyvinvointia ja palautumista lisäävä vaikutus, kunhan rasitustaso on itselle sopiva. Tyylin ja lajin voi kukin valita itse, sillä liikunnan hyödyt saa kaikenlaisesta fyysisestä aktiivisuudesta. Kyseessä voi olla niin puutarhatyöt kuin retkeily siinä missä pyöräily tai kuntosalilla käyntikin.

Mikä tahansa itselle mieluisa ja merkityksellinen puuhailu helpottaa irrottautumista työstä ja palauttaa. Joku pitää lukemisesta, toinen remontoi kesämökkiä, kolmas on urheiluseuratoiminnan aktiivinen vapaaehtoinen ja neljäs katsoo perheen kanssa elokuvia. Keskeisenä palauttavan puuhan tunnusmerkkinä voi pitää, että aktiviteetti on tekijälleen omaehtoista ja merkityksellistä. Se rentouttaa tai siihen voi uppoutua. Lisäksi hyvä seura on lisäarvo, koska yhteenkuuluvuuden kokeminen on meistä jokaiselle tärkeää. Se on perustarve.

Lomalla opittua

Mikä olisi sinulle se yksi teko, jonka toisit lomalta tuliaiseksi arkeesi parantamaan palautumistasi ja hyvinvointiasi?

Lomalla hyväksi koettuja palauttavia toimia kannattaa jatkaa myös töiden alettua. Lomailun myönteiset vaikutukset palautumiseen ovat lyhytkestoisia. Voitko jatkaa jotakin lomatekemisiä työpäivän jälkeenkin tai viikonloppuisin? Tai miten varmistat hyvän unen? Nimittäin se, mitä tehdään työpäivän jälkeen tai viikonloppuisin, on lopulta merkityksellisempää hyvinvoinnin kannalta kuin lomat.

Mahdollistavatko työpäiväsi palauttavia mikrotaukoja tai pidempiä taukoja? Vapaa-aika palauttaa, mutta palautumista tulisi sisältyä myös taukoihin työpäivän aikana. Vapaa-aika ei ole tarkoitettu pelkästään työstä toipumiseen. Se on sinun aikaasi niitä asioita varten, jotka ovat sinulle tärkeitä ja mielekkäitä.

Rentouttavaa ja mukavaa lomaa!

Lukusuositus ja osittain tekstin lähteenä:
Anniina Virtanen, Psykologinen palautuminen. Tuumakustannus 2021.

Tilaa uutiskirje

Tilaa suoraan sähköpostiisi hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa työkyvyn parantamiseen liikunnan avulla.