Kaksi miestä kävelee kävelytiellä asutusalueella.

Työmatkaliikunta – arjen pelastus

Sinun ei välttämättä tarvitse lähteä erikseen liikkumaan, kun arki tarjoaa riittävästi liikettä.

Ota työmatkat hyötykäyttöön

Työmatkat ovat mainio keino yhdistää liikunta päivääsi, jos tuntuu, ettei varsinaiselle liikuntaharrastukselle tahdo löytyä aikaa. Työmatkaliikunta sopii siis kiireiseenkin arkeen. Tiesitkö, että pyörä on nopein kulkuväline kaupungissa alle seitsemän kilometrin matkoilla.

Lisäksi työmatkat pitävät meidän kunnossa. Ihmisen keho on tarkoitettu liikkumaan, pidimme siitä tai emme. Lihaksistomme ja sydämemme vaatii kuormitusta pysyäkseen kunnossa. Jo pienikin lisäannos liikuntaa arkeen parantaa oloasi ja terveyttäsi. Liikkumisen pitäisi olla säännöllistä, ja mikä sen säännöllisempää kuin työmatkat. Kehosi ja mielesi arvostavat työmatkan aikaista myönteistä rasitusta. Kehosi ei tunnista harrastatko liikuntaa vai oletko matkalla töihin. Joten mitäpä jos kokeilisit työmatkaliikuntaa.

TYÖMATKA KÄVELLEN TAI PYÖRÄILLEN VOI PARANTAA PÄIVÄSI, tOISTETTUNA SE VOI MUUTTAA ELÄMÄSI.

pyöräilyn salatut ilot

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.

Miten hyödyn työmatkaliikunnasta?

Kuvassa on pöydälle aseteltu pahvikolmio. Taustalla näkyy toimistoa.

Työmatkaliikunta tuo säästöjä

Paljon puhutaan työmatkaliikkumisen terveyshyödyistä, mutta tarkastellaanpa syvällisemmin sitä, miten merkittävää rahan säästöä työmatkaliikunta myös tuo.

Lenkkareiden tai pyörän hankkimiskustannukset ovat huomattavasti autoa pienemmät. Jos työmatkoilleen päättää panostaa oikein sähköpyörään, niin poissa ovat hikinen irvistys sekä tuhatta ja sataa vispaavat jalat. Kolmen tuhannen euron sähköpyörä voi tuntua kalliilta, mutta kun vertaat sitä auton hintaan, se ei enää vaikuta kohtuuttomalta.

Kun ajatusleikkiin lisätään vielä muita pyöräilyn taloudellisuusnäkökulmia, nousee pohdiskelu ihan uudelle tasolle. Säästöt polttoainekustannuksista, auton huolloista, veroista ja vakuutuksista kuulostavat houkuttelevilta. Entäpäs pysäköinnistä syntyvät kustannukset? Arkiliikkuminen säästää selvää rahaa!

Mies pyöräilee asutusalueella.

Vinkkejä työmatkaliikuntaan

  • Hanki työmatkaliikkumiseen sopivat vaatteet. Suomessa sää vaihtelee ja kulloiseenkin säähän sopivilla vaatteilla on suuri merkitys.
  • Jos vähänkään hikoilet työmatkalla, valitse vaatteet erikseen työmatkaa varten ja pakkaa työvaatteet reppuun. Töitä on mukavampi tehdä, kun vaatteet voi vaihtaa töihin päästyään.
  • Jos täysi siirtyminen työmatkakävelyyn tai -pyöräilyyn tuntuu liian isolta harppaukselta, kulje lihasvoimin osa viikosta tai vuodesta. Työmatkaliikkumisessakaan ei tarvitse olla ehdoton, vaan kulkutapoja voi vaihdella.
  • Kävele tai pyöräile töihin koko matka tai osa siitä. Pystyisitkö menemään töihin julkisilla kulkuvälineillä ja palaamaan kotiin kävellen tai vaikka kaupunkipyöriä hyödyntäen? Jos työmatkasi on pitkä, jää pois aikaisemmalla pysäkillä ja kävele osa matkasta.
  • Pyörällä päästään! Harkitsetko työmatkojen kulkemista pyörällä, mutta oikeanlaisen pyörän valinta ja pyöränhuolto askarruttavat? Lue vinkit pyörän hankintaan ja huoltoon >

LIIKETTÄ ARKEEN YLLÄTTÄVISTÄ PAIKOISTA

Joukkoliikenne auttaa arjen askelten metsästyksessä

Kaikille jalan tai pyörällä liikkuminen ei vain ole mahdollista, vaikka halua tähän olisikin. Syynä voi olla pitkähkö matka tai vaikkapa terveydelliset tekijät.

Mutta oletko tullut ajatelleeksi, että joukkoliikennettä käyttäen eli junalla, bussilla, raitiovaunulla tai metrolla matkustaessasi sinulle kertyy keskimäärin 2 000 askelta enemmän kuin henkilöautolla työmatkansa kulkevalla? Kävely- tai pyöräilymatka pysäkille on paitsi terveysteko itselle myös joukkoliikenteeseen yhdistettynä ympäristöystävällisempi ja turvallisempi tapaa liikkua kuin autolla matkustaminen. Näin askelten metsästystä ei tarvitse tehdä arjen sujuvuuden kustannuksella.

Kuvassa näkyvät jalat, kun henkilö on nousemassa bussin kyytiin.

Työnantaja voi tarjota kodin ja työpaikan väliseen liikkumiseen työsuhdematkalippua. Työsuhdematkalippu on verotuksessa edullinen sekä työntekijälle että työnantajalle. Työsuhde-edut ovat työnantajalle hieman rahapalkkaa edullisempi tapa palkita työntekijöitä, sillä niistä ei tarvitse maksaa sivukuluja. Työntekijälle etuus on verovapaa 3 400 euroon saakka vuodessa. Työsuhdematkalipun hankintaan on useita vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat jokaiselle sopivan ratkaisun. Kannattaa siis kysyä työnantajalta, voitaisiinko työmatkaetu ottaa teidänkin työpaikallanne käyttöön!

Hyppää kaupunkipyörän satulaan

Kaupunkipyörät ovat käytössä jo useilla kaupunkiseuduilla. Kaupunkipyörät toimivat erinomaisesti paitsi lyhyiden matkojen taittamiseen myös osaksi vaikkapa joukkoliikennematkaa. Niillä voi myös hurauttaa nopeasti esimerkiksi lounaalle yhdessä kollegoiden kanssa tai hoitaa työasioita päivän aikana. Työnantajan kanssa kannattaa keskustella mahdollisesta tuesta kaupunkipyörien kausikortin hankintaan. Vaikkei työnantaja innostu, on kaupunkipyörä kuitenkin edullinen liikkumisratkaisu tuliterään pyörään verrattuna.

Terveyden näkökulmasta kaupunkipyörien merkittävin etu on, että ne mahdollistavat aktiivisuuden ”ex tempore”. Kroppamme on tarkoitettu liikkumaan, pidimme siitä tai emme. Kaupunkipyörään on helppo tarttua ilman sen kummempaa etukäteissuunnittelua, kun eteen tulee yllättävä tarve liikkua paikasta toiseen. Samalla lihaksisto sekä sydän- ja verenkiertoelimistö saavat tarvitsemaansa kuormitusta.