Kaksi miestä kävelee kävelytiellä asutusalueella.

Työmatkaliikunta – arjen pelastus

Voit unohtaa kuntosalille menon tai sählyvuoron, kun arki tarjoaa riittävästi liikettä.

Ota työmatkat hyötykäyttöön

Työmatkat ovat mainio keino yhdistää liikunta päivääsi ilman, että liikkumisesta tulee rasittava aikasyöppö. Työmatkaliikunta sopii siis kiireiseenkin arkeen. Tiesitkö, että pyörä on nopein kulkuväline kaupungissa alle seitsemän kilometrin matkoilla.

Lisäksi työmatkat pitävät meidän kunnossa. Ihmisen keho on tarkoitettu liikkumaan, pidimme siitä tai emme. Lihaksistomme ja sydämemme vaatii kuormitusta pysyäkseen kunnossa. Jo pienikin lisäannos liikuntaa arkeen parantaa oloasi ja terveyttäsi. Liikkumisen pitäisi olla säännöllistä, ja mikä sen säännöllisempää kuin työmatkat. Kehosi ja mielesi arvostavat työmatkan aikaista myönteistä rasitusta. Kehosi ei tunnista liikutko kuntosalissa vai oletko matkalla töihin. Joten mitäpä jos kokeilisit työmatkaliikuntaa.

TYÖMATKA KÄVELLEN TAI PYÖRÄILLEN VOI PARANTAA PÄIVÄSI, TOISTETTUNA SE VOI MUUTTAA ELÄMÄSI.

pyöräilyn salatut ilot

Miten hyödyn työmatkaliikunnasta?

Työmatkaliikunta tuo säästöjä

Paljon puhutaan työmatkaliikkumisen terveyshyödyistä, mutta tarkastellaanpa syvällisemmin sitä, miten merkittävää rahan säästöä työmatkaliikunta myös tuo.

Lenkkareiden tai pyörän hankkimiskustannukset ovat huomattavasti autoa pienemmät. Jos työmatkoilleen päättää panostaa oikein sähköpyörään, niin poissa ovat hikinen irvistys sekä tuhatta ja sataa vispaavat jalat. Kolmen tuhannen euron sähköpyörä voi tuntua kalliilta, mutta kun vertaat sitä auton hintaan, se ei enää vaikuta kohtuuttomalta.

Kun ajatusleikkiin lisätään vielä muita pyöräilyn taloudellisuusnäkökulmia, nousee pohdiskelu ihan uudelle tasolle. Säästöt polttoainekustannuksista, auton huolloista, veroista ja vakuutuksista kuulostavat houkuttelevilta. Entäpäs pysäköinnistä syntyvät kustannukset? Hmm… ehkäpä kuntosalijäsenyydestä voisi myös luopua, kun arki tarjoilee riittävästi liikuntaa. Arkiliikkuminen säästää selvää rahaa!

Mies pyöräilee asutusalueella.

Vinkkejä työmatkaliikuntaan

  • Hanki työmatkaliikkumiseen sopivat vaatteet. Suomessa sää vaihtelee ja kulloiseenkin säähän sopivilla vaatteilla on suuri merkitys.
  • Jos vähänkään hikoilet työmatkalla, valitse vaatteet erikseen työmatkaa varten ja pakkaa työvaatteet reppuun. Töitä on mukavampi tehdä, kun vaatteet voi vaihtaa töihin päästyään.
  • Jos täysi siirtyminen työmatkakävelyyn tai -pyöräilyyn tuntuu liian isolta harppaukselta, kulje lihasvoimin osa viikosta tai vuodesta. Työmatkaliikkumisessakaan ei tarvitse olla ehdoton, vaan kulkutapoja voi vaihdella.
  • Kävele tai pyöräile töihin koko matka tai osa siitä. Pystyisitkö menemään töihin julkisilla kulkuvälineillä ja palaamaan kotiin kävellen tai vaikka kaupunkipyöriä hyödyntäen? Jos työmatkasi on pitkä, jää pois aikaisemmalla pysäkillä ja kävele osa matkasta.