Kuvassa mies pyöräilee kevyen liikenteen sillalla.

Pyörällä päästään

Askarruttaako, millainen pyörä soveltuu juuri sinun työmatkojesi kulkemiseen? Onko pyörän huoltaminen tuttu homma? Tältä sivulta löydät vinkkejä niin pyörän hankintaan kuin huoltamiseen.

Millaisen pyörän hankkisin?

Uutta pyörää hankkiessa liikkeelle kannattaa lähteä omista tarpeistaan. Jos on hankkimassa pyörää ensisijaisesti työmatkojen kulkemiseen, kannattaa ensin miettiä matkojen pituutta ja millaisella alustalla työmatkaa taitetaan.

Pyörää hankkiessa kannattaa käydä sovittamassa sopivia pyöriä pyöräliikkeessä. Hankintavaiheessa myös pyörän koko ja säädöt on syytä tarkistaa. Sopiva ajoasento takaa nautinnollisia työmatkoja, joilla hyvinvointi kasvaa.

Vinkkejä pyöränhuoltoon

Huolellisella ja säännöllisellä huollolla pidennät pyöräsi käyttöikää ja parannat ajomukavuutta. Helposti tehtävillä perushuoltotoimenpiteillä onnistut pyörän huollossa omatoimisesti. Jos pyörä kaipaa enemmänkin huoltoa, kannattaa se viedä ammattilaisen korjattavaksi ja huollettavaksi.

Pyörän peseminen on tärkeä osa huoltoa

Pesemällä pyörää voit säilyttää pyörän arvon paremmin ja pidentää huoltovälin tarvetta. Lika pinttyy pyörään ja kulkeutuu mm. napoihin kuluttaen sen osia. Peseminen onnistuu näppärästi juoksevalla vedellä tai ämpärillä, tiskiharjalla ja astianpesuaineella. Pese runko, vanteet, renkaat ja ohjaustanko.

Ketjut voi öljytä rullailemalla ketjua hiljalleen ja tipotelemalla öljyä ketjun niveliin. Ylimääräisen öljyn voi pyyhkiä kevyesti pois. Liika öljy kerää hiekkaa ketjuihin ja kuluttaa pyörän voimansiirtoa.

Tarkista valot ja heijastimet

Tarkista, että heijastimet ja valot ovat kunnossa, sillä ne tuovat näkyvyyttä ja turvallisuutta pimeinä aikoina. Muistathan, että pimeällä valkoinen etuvalo ja punainen takavalo ovat nykyään pakollisia varusteita pyörässä. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota, että pyörässä on heijastimet, jotka heijastavat eteen, taakse ja sivuille.

Pumpatut renkaat pyörivät hyvin

Liian löysät tai täydet renkaat rikkoutuvat helpommin, eikä pyöräilykään ole miellyttävää. Jalkapumppu, jossa on ilmanpaineen näyttävä mittari, on hyvä hankinta niin kotiin kuin työpaikallekin. Monelta työpaikalta tällainen jo löytyykin. Jos teillä ei tällaista ole, asiasta kannattaa vinkata työnantajalle.

Renkaisiin on yleensä merkitty suositeltu paine (esim. 5 bar), joka renkaisiin kannattaa pumpata. Ilmanpaineen voi tarkistaa myös ihan näppituntumalla. Jos rengas on napakka, mutta antaa pikkuisen periksi painettaessa, on ilmaa sopivasti.

Tarkista myös satulan korkeus ja kallistus

Pienelläkin säädöllä voi olla merkittävä vaikutus ajomukavuuteen. Sopivaa korkeutta voi testata esimerkiksi laittamalla päkiän polkimelle ja painamalla toisen polkimen alas. Jalka ei saisi tällöin ojentua kokonaan. Mikäli lantio poljettaessa heiluu puolelta toiselle, saattaa satula olla liian korkealla. Huomaathan kuitenkin, että satulaa ei saa nostaa liian korkealle. 

Myös satulan kallistusta voi säätää. Lähtökohtaisesti satulan on hyvä olla vaakatasossa, mutta toisinaan pieni kallistus eteen- tai taaksepäin voi vaikuttaa merkittävästikin ajomukavuuteen. Testaamalla löydät omalle ajoergonomiallesi sopivan satulan asennon.