Mies laskee edessään pöydällä olevia rahoja.

Sitten joskus, kun on varaa

Miten voi panostaa henkilöstön liikuntaan ja työkykyyn, kun kaikesta pitää säästää? Maksuttomia ratkaisuja on onneksi runsaasti.

SATSAUS mahdollista myös vaikeina aikoina

No kun tuottavuus on heikko, kauppa ei käy, tilauskirjat ovat tyhjänä ja kohta kassakin. Nyt on sellainen murrosaika, että katsotaan sitten, kun tilanne on vakaampi. ICT-järjestelmät pitää ensin uusia. Onhan niitä paljon tärkeämpiäkin asioita työntekijän kannalta kuin liikunta. Sitten kun…

Satsaus työntekijöiden liikkumiseen saattaa tuntua hyvin toisarvoiselta, kun työpaikalla talous on tiukalla. Työntekijä voi puolestaan kokea, että nyt ei ole aika pyytää mitään ylimääräistä. Totuus kuitenkin on, että henkilöstö tekee työpanoksellaan ja osaamisellaan taloudellisen tuloksen. Ja taloudellista tulosta laskevat sairauspoissaoloista ja työkyvyttömyydestä aiheutuvat kustannukset.

Henkilöstön hyvinvointia ei kannata jättää huomiotta vaikeinakaan aikoina. Työntekijä toki vastaa työkyvystään, mutta työnantajan kannattaa ehdottomasti tukea sitä. Ja jos työpaikalla kannustetaan liikkumaan, on kynnys matalampi tarttua tilaisuuteen. Työpaikan johdon tehtävänä on vastata siitä, että työhyvinvointiin panostetaan.

Onneksi kaikki ratkaisut eivät tarkoita suuria rahallisia uhrauksia. Ja liikkumattomuushan se vasta maksaakin!

Maksuttomat ja jopa nopeat ratkaisut

Johdon puheet

Puhukaa arvostavasti työkyvystä ja sen ylläpidosta. Pitäkää keskusteluissa esillä liikunnan ja terveellisen ravinnon merkitys. Johdon, esimiesten ja HR:n viestit siitä, että liikkuminen ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, merkitsevät paljon.

Johdon esimerkki

Sanoista tekoihin. Teot osoittavat konkreettisesti, että omasta kunnosta ja terveydestä huolehtiminen kuuluu yrityksen arvomaailmaan. Kannustaminen ja esimerkki merkitsevät paljon, mutta eivät maksa mitään. Johtaja, kuinka sinä voit?

Ideoiden kerääminen

Kuunnelkaa ja kootkaa työntekijöiden ehdotuksia, miten fyysistä kuntoa voidaan tukea. Näin löytyvät todennäköisesti parhaimmat ratkaisut, myös ne maksuttomat.

Työmatkaliikkuminen kunniaan

Kannustakaa työmatkaliikkumiseen. Kävely- ja pyöräilykampanjoiden avulla pääsette edullisesti liikkeelle. Suomessa järjestetään useita valtakunnallisia kampanjoita, joihin on helppo liittyä mukaan.

Taukoa istumiseen

Istuvan työn tauottaminen aktiivisesti liikkumalla vaatii vain sen, että siihen ryhtyy. Ja mielellään sen, että työpaikalla tähän kannustetaan ja tapa on hyväksytty.

Taukoliikuttaja

Onko talossanne henkilö, joka voisi pitää kaikille sopivaa taukoliikuntaa esimerkiksi kerran viikossa? Se sujuu myös etäyhteyksillä. Myös netissä on runsaasti taukoliikuntaohjeita ja -videoita, esimerkiksi Selkäliitolla.

Kampanjat käyttöön

Hyödyntäkää työpaikallanne valmiita kampanjoita. Porraspäivät on aina marraskuussa, mutta mikä ettei muulloinkin!

Verottomat henkilöstöedut

Työnantaja voi tarjota verottomasti esimerkiksi liikunta- ja harrastustoimintaa, kun kaikilla on mahdollisuus osallistua siihen.

Luontoon

Ideointipalaveri luonnossa liikkuen. Kaupungissakin lähin puisto on melkein kulman takana. Luonnossa liikkuminen on tutkitusti myös tehokkain stressin karkottaja.

Peliporukat

Omissa vapaamuotoisissa porukoissa liikkuminen tarjoaa hyvää seuraa ja liikettä. On se sitten mölkyn peluuta, höntsäsählyä tai mitä tahansa.

Mukaan strategiaan

Onko teillä henkilöstö- tai työkykyjohtamiselle oma strategia? Täydentäkää siihen edellä listatuista maksuttomista liikkumisen keinoista jotakin mukaan. Maksaa vain vaivan ja hieman organisointia.

pakollisten kuvioiden hionta

Lainsäädännön mukaan työnantaja vastaa turvallisesta ja terveellisestä työympäristöstä sekä työterveyshuollon järjestämisestä.

Voisiko lakisääteisissä toimissa olla hiomisen varaa? Tai mahdollista löytää uusia ratkaisuja, jotta tyypillisimmät sairauspoissaolot vähenisivät? Esimerkiksi liikkuminen ennaltaehkäisee, hoitaa sekä kuntouttaa selkävaivoja.

Porraspäivät tulee joka syksy

Marraskuun ensimmäisellä viikolla vietetään Porraspäiviä, jolloin työyhteisöjä rohkaistaan hakemaan virtaa työpäivään käyttämällä portaita toimitiloissa liikkuessaan.