Nainen tekee penkkipunnerrusta tangolla ulkokuntosalilla toisen naisen kannustaessa taustalla.

Raskas työ vaatii raskaat puntit

Työpäivän jaksaa hyvin ja virtaa jää myös vapaa-ajalle, kun pitää huolta kunnostaan sekä riittävästä palautumisesta.

Fyysisen työn prinsiipit

Tutkimusten mukaan fyysinen työ lisää selkä- ja sydänsairauksien riskiä. Fyysisesti raskasta työtä tekevillä on myös suhteessa enemmän sairauspoissaoloja.

Liikuntaharrastuksissa jokainen voi säädellä rasitustasoa, kestoa ja palautumista. Töissä samanlainen hallinta on harvoin mahdollista. Työtehtäviin, tahtiin ja aikatauluihin ei aina voi vaikuttaa. Työpäivän aikana tulee helposti liikaa siirto- ja nostoliikkeitä tai pitkäkestoisia staattisia työasentoja, jotka voivat pahimmillaan nostaa verenpainetta.

VAIKKA TYÖ ON FYYSISESTI RASITTAVAA, SE ON HYVIN HARVOIN KUNTOA KOHOTTAVAA.

Lisäksi fyysisesti raskas työ harvoin nostaa sykettä korkealle, mutta keskisyke on pitkäjaksoisesti koholla. Tämä lisää riskiä sydänsairauksiin. Ulkotöissä myös sääolosuhteet aiheuttavat oman kuormituksensa elimistölle.

Vaikka työ on fyysisesti rasittavaa, se on hyvin harvoin kuntoa kohottavaa. Siksi se tarvitsee rinnalleen sopivassa suhteessa liikuntaa edistämään hyvinvointia, työkykyä ja jaksamista. Liikuntaa kannattaa harrastaa omaa kehoa kuunnellen ja muistaa, että niin työstä kuin liikunnastakin pitää palautua. Äärimmäisen kova treeni ei ole hyvä idea, jos takana on rupeama raskaita työpäiviä tai yötöitä. Parempi vaihtoehto siinä kohtaa voisi olla kevyt kävelylenkki luonnossa, vesiliikunta, pyöräily, venyttely tai vaikka jooga.

Voimaharjoittelu kaiken A & O

Tutkimusten mukaan eritoten lihaskuntoharjoittelu on tärkeää fyysistä työtä tekeville. Oikeanlainen voimaharjoittelu vahvistaa ja auttaa palautumaan sekä ylläpitää hyvää työkykyä.

Hyvä fyysinen kunto ei ainoastaan auta selviämään paremmin työpäivästä, vaan se antaa virtaa myös vapaa-ajalle, jotta jaksaa tehdä itselleen mielekkäitä asioita.

10 kilon kahvakuula ja jumppakuminauha maassa.

Luontoliikunta

Useat tutkimukset ovat osoittaneet luonnossa liikkumisen terveysvaikutukset. Työkykysi ja hyvinvointisi kiittävät, kun nautit päivittäin edes pienen palan luontoa eri aistein.

Lue lisää >

Palautuminen

Fyysisesti raskaan työpäivän päälle on erityisen tärkeää palautua. Se on olennaista sekä hyvinvoinnin, että työkyvyn kannalta. Sillä on lisäksi merkitystä, kuinka palaudut.

Lue lisää >

Rakennusmies kävelee rakennustyömaalla.

Raskaan työn raatajan nyrkkisäännöt

  • Nuku riittävästi.
  • Syö tasaisesti päivän aikana ja mielellään lautasmallin mukaan.
  • Juo tarpeeksi vettä.
  • Harrasta monipuolisesti liikuntaa.
  • Huolehdi lihaksistosta venyttelemällä, hieronnalla tai voimaharjoittelulla.
  • Ole päihteetön ja savuton.