Nainen pyöräilee hiekkatietä pitkin.

Työmatkaliikunta on hanurista

Työmatkojen hyödyntäminen oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen voi asiantuntijoiden mukaan olla viisasta, mutta suoraan sanottuna siinä voi tuntua olevan liian paljon esteitä. On vaan helpompi ratkaisu hypätä auton rattiin ja hurauttaa hikoilematta, kastumatta, hiukset laitettuna, tyylikkäänä ja aikataulussa työpaikalle. Mutta jos kaikesta huolimatta pohdit, että voisit aloittaa työmatkaliikunnan, niin tässä on muutamia ratkaisuehdotuksia haasteiden ylittämiseksi.

Ei tehdä hikoilusta ongelmaa

Hyvin moni työmatkaliikkumista harkitseva kokee yhdeksi suurimmista haasteista hikoilun, jota liikkuminen aiheuttaa. Yksi ratkaisu on vaatteiden vaihtaminen. Jos mahdollista, odota hetki ennen kuin suuntaat vaatteiden vaihtoon, jotta jälkihiki ehtii tasaantua. Puhtaat ja kuivat vaatteet vähentävät hien määrää iholla, joten epämiellyttävää hajuakin syntyy huomattavasti vähemmän. Jos hikoilet paljon, pikasuihku raikastaa. Valitettavasti kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta työpaikallaan, joten silloin kannattaa turvautua kosteuspyyhkeisiin. Kainaloiden ja hikoilevien kehon osien pyyhkiminen kosteuspyyhkeellä tekee ihmeitä. Päälle vielä deodoranttia, niin kukaan ei pökerry hajuihisi, ja voitte keskittyä töihin.

Vaatteet sään mukaan

Aina ei ole kaunis aurinkoinen sää, vaan sateet, tuulet ja lumipyryt osuvat silloin tällöin kohdalle. Jos päätät mennä lihasvoimin säästä huolimatta, on ulkovaatteilla paljon merkitystä. Vaatteiden tulisi olla hengittävät, mutta sateelta suojaavat. Pyöräilyä helpottaa pyöräilyyn suunniteltu sadeviitta. Voit myös päättää, että kävelet/pyöräilet töihin aina, kun aamulla ei sada. Jos kastut kotimatkalla, ei sillä ole niin paljon merkitystä. Kotona saat kastuneet vaatteet kuivamaan ja vaihdettua kuivaa ylle. Tai jos et halua liikkua huonolla säällä, hyödynnä ainakin aurinkoiset päivät. Kyllä niitä on! Ei tehdä tästä liian hankalaa.

Tukkataikoja

Aaah… niin tyylikäs kypäräkampaus tai tuulitukka. Jos (ja toivottavasti kun) pyöräilet töihin kypärä päässä, voi tuloksena olla hikoileva ja lässähtänyt kampaus. Jos taas päätät mennä kävellen tai hölkäten, voit saada mahtavan irokeesin, kun tuuli pyörittää hiuksia. Ratkaisuna kannattaa kokeilla kuivashampoota, joka imee hiuksista rasvaa ja kosteutta. Kuivashampoon avulla saat kohotettua kypärän tai pipon alla litistyneet hiukset ilman, että joudut pesemään koko pään. Lisäksi kannattaa tutustua myös erilaisiin pantoihin ja huiveihin, joilla saa ilmettä kampauksiin. Pitkiin hiuksiin toimivat erilaiset letitykset, jotka pitävät hiukset paikallaan.

Aikaa säästyy – usko tai älä

Jos pohdit, että ehditkö töihin ajoissa, niin se selviää kokeilemalla. Saattaa olla, että joudut heräämään 5–10 minuuttia aikaisemmin, jotta ehdit tekemään kaiken ajoissa. Mutta saat rusaasti enemmän energiaa työmatkalta kuin siitä, että nukkuisit muutaman minuutin pidempään. Automatkoilla yllättävän paljon aikaa menee ruuhkissa tai kävellessä parkkipaikalle. Pyörällä pääset usein pysähtelemättä aivan ulko-oven eteen. Aikasäästöä syntyy myös vapaa-ajalle, kun sinun ei tarvitse lähteä töiden jälkeen erikseen liikkumaan.

Tilaa uutiskirje

Tilaa suoraan sähköpostiisi hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa työkyvyn parantamiseen liikunnan avulla.