Kuvassa nainen polkee polkupyörällä kaupungin kadulla.

Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustus

Hae Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustusta!

Tunnustus on omistettu niille, jotka ovat osoittaneet erityistä sitoutumista, intohimoa ja innovatiivisuutta fiksun työmatkaliikkumisen edistämiseen.

Onko teidän työpaikkanne ryhdistäytynyt fiksun työmatkaliikkumisen edistäjänä? Nyt on aika tuoda osaajat valokeilaan!

Haku on avoinna kaikille työyhteisöille isoista pieniin ja julkisista yksityisiin.

Työmatkat sekä työpäivän aikana tehtävät asiointimatkat ovat helppo tapa kannustaa kestävään ja terveelliseen liikkumiseen. Työmatkoista 73 % kuljetaan Suomessa henkilöautolla, vaikka yli puolet matkoista ovat alle 10 kilometrin mittaisia (Henkilöliikennetutkimus 2021). Ei siis ole yhdentekevää, miten työmatkoja kuljetaan.

Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustuksen tavoitteena on herättää työpaikkoja tarkastelemaan työmatkoja osana organisaation ilmastotoimia ja työhyvinvointia. Kuka tahansa voi ehdottaa vuoden 2024 tunnustuksen saajaa verkkolomakkeella 31.8. asti.

Arviointiperusteet

Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustuksen saaja(t) valitaan seuraavilla arviointiperusteilla:

  1. Työpaikalla on monipuolisesti edistetty aktiivisia ja kestäviä kulkumuotoja, kuten kävelyä, pyöräilyä, kimppakyytejä, joukkoliikennettä tai sähköautojen käyttöä.
  2. Työpaikan infrastruktuuri ja tilat tukevat työntekijöiden kestävää liikkumista. Organisaatio on voinut muun muassa parantaa pyöräparkkeja, kehittää suihkutiloja tai tarjota sähköautojen latauspisteitä.
  3. Työpaikka on aktiivisesti lisännyt tietoisuutta kestävästä työmatkaliikkumisesta ja järjestänyt esimerkiksi kampanjoita, tapahtumia, kilpailuja tai koulutuksia.
Kuvassa näkyy bussiin nousemassa olevan henkilön valkoiset tennarit sekä vähän takinhelmaa.

Lisäksi katsomme eduksi, mikäli:

  • työntekijät ovat osallistuneet kestävän työmatkaliikkumisen edistämistoimien suunnitteluun.
  • työpaikka arvioi säännöllisesti toimien konkreettisia tuloksia ja vaikutuksia työmatkaliikkumiseen.
  • työpaikka on sisällyttänyt kestävän työmatkaliikkumisen tavoitteita esimerkiksi osaksi vastuullisuus- tai henkilöstöstrategiaa.

Tunnustus

Valittu organisaatio saa kunniakirjan sekä oikeuden käyttää viestinnässään Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnusta ja -nimikettä. Tunnustuksen saaja saa myös näkyvyyttä tunnustuksen myöntäjien virallisissa viestintäkanavissa.

Tunnustuksen myöntävät Liikkuva aikuinen ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tunnustus on palkitulle oivallinen keino viestiä työpaikalla tehdyistä hyvinvointi- ja ilmastoteoista.

Tunnutuksen saaja julkistetaan Liikkuvan aikuisen Etukeno-verkkotapahtumassa keskiviikkona 18.9.2024.

Lisätietoja

Tanja Onatsu
Asiantuntija, Liikkuva aikuinen

puh. 040 588 0263