Kuvassa kaksi henkilöä ajaa polkupyörillä pois päin kamerasta kaupunkimaisemassa.

Fiksusti töihin

ympäristövastuu ja työmatkat

Kun ympäristövastuullinen yritys tai organisaatio pyrkii parantamaan työpaikan hiilijalanjälkeä ja käyttämään luonnonvaroja viisaasti, tarkastelun kohteeksi nousee myös työmatkat. Työmatkaliikenteen hiilidioksidipäästöt muodostavat merkittävän osan työpaikkojen hiilijalanjäljestä. Yksityisautolla kuljettavat työmatkat muodostavat noin 11 % kaikista kotimaan liikenteen päästöistä.

Ympäristövastuullinen yritys tuntee ympäristövaikutuksensa ja kantaa vastuunsa ympäristökuormituksestaan. Tätä arvostavat niin asiakkaat, sidosryhmät kuin työntekijätkin. Ympäristöasiat voivat olla merkittävä kilpailutekijä ja keino erottua muista yrityksistä. Työntekijöitä kannattaakin kannustaa aina tilanteen salliessa kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteen käyttöön.

Tee kestävän työmatkaliikkumisen toimenpidesitoumus >

askelmäärät nousuun työmatkaliikunnalla

Kun työpaikoilla tuetaan työmatkaliikkumista, mahdollistetaan terveysliikuntasuositusten täyttyminen (vähintään 2,5 tuntia reipasta liikuntaa viikossa) yhä useammalle työntekijälle. Kaikki kun eivät innostu liikunnasta, vaikka tiedostaisivatkin sen olevan terveydelleen hyväksi.

Terveysliikuntasuositus kestävyyskunnon osalta täyttyy, kun viidesti viikossa liikkuu työmatkallaan puoli tuntia päivässä. Kun tuo puolituntinen jaetaan meno- ja paluumatkalle, niin vartin reippailu töihin ja takaisin on merkittävä terveysteko.

Säännöllinen työmatkaliikunta:

  • auttaa painonhallinnassa,
  • virkistää mieltä ja parantaa muistia,
  • laskee riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja kohonneeseen verenpaineeseen,
  • kohottaa kuntoa sekä
  • vähentää istumiseen määrää.
Kuvassa näkyy naisen alavartalo takaapäin, kun tämä kävelee sillalla laukku kädessään.

Työmatkaliikkumisen hyödyt ovat turvallisuusriskejä suuremmat

Työmatkaliikkumista edistettäessä työantajan huoleksi nousee usein turvallisuus, sillä aiheuttavathan kävelystä ja pyöräilystä syntyneet vammat ja sairauspoissaolot kustannuksia. Se taas voi näkyä työnantajan kukkarossa kalliistikin. Työmatkaliikunnan hyödyt ovat kuitenkin turvallisuusriskejä suuremmat.

On totta, että yksi sadasta palkansaajasta loukkaantuu kodin ja työpaikan välisillä matkoilla tapaturmaisesti. Työmatkatapaturmia sattuu naisille (67 %) enemmän kuin miehille. Tyypillisimpiä tapaturmatyyppejä ovat kaatuminen, liukastuminen tai kompastuminen, joten onneksi suurin osa vammoista on lieviä.

Työmatkatapaturmien huiput osuvat loppusyksyyn ja talvelle, kun lämpötilat pyörivät nollan ympärillä ja on hämärää. Eniten työmatkatapaturmia sattuu kävelijöille. On kuitenkin syytä muistaa, että myös ne henkilöt, jotka ovat liukastuneet parkkipaikalla, lasketaan kävelijöihin. Vuonna 2020 jalankulkijoille sattui lähes 8 000 työmatkatapaturmaa. Toiseksi eniten työmatkatapaturmiin joutuvat polkupyörällä kulkeneet. Heille sattui lähes 4 500 työmatkatapaturmaa.

Taataan turvallisuus työmatkoilla

Jotta liikkumiseen liittyviltä tapaturmilta vältytään, kannattaa ryhtyä toimeen jo ennen vaaratilannetta. Liukkaat ja lumiset paikat tulisi hoitaa kuntoon ennen kuin henkilöstö alkaa saapua töihin tai lähteä töistä kotiin. Myös työpaikan piha-alueen valaistukseen on syytä kiinnittää huomiota. Etätyö ja joustava työaika mahdollistavat töiden tekemisen kotoa käsin tai työpäivän poikkeavan aikataulutuksen huonolla säällä.

Joululahjaksi työntekijöille voi antaa vaikka heijastinliivit tai kenkiin laitettavat liukuesteet. Työpaikalle johtavien teiden kunnossapidosta voi keskustella kunnan kunnossapidon kanssa. Suhteellisen pienillä asioilla voidaan siis taata työmatkaliikkumisen perusasiat turvalliselle tasolle.

Vastuullinen työnantaja huolehtii omalta osaltaan siitä, että työntekijät kulkevat liikenteessä turvallisesti, oli alla sitten auto, bussi, polkupyörä tai omat jalat. Silti yllätyksiä varmasti vielä sattuu, mutta ennen sitä moni on ehtinyt kerätä työmatkaliikunnasta syntyvät hyödyt terveydelleen.

Lue lisää turvallisesta työmatkaliikenteestä Liikenneturvan sivuilta >

Kuvassa näkyvät nastapohjaiset kengät talvisella hiekoitetulla kävelytiellä.

KATSO TALLENNE ETUKENO-VERKKOTAPAHTUMASTA

Verkkotapahtumassa Työmatkaliikkuminen on hukattu mahdollisuus selvitettiin, miksi työnantajan on viisasta tukea sitä, että työmatkat taittuvat lihasvoimin sen sijaan, että töihin hurautetaan omalla autolla.

Innovaatiojohtaja, sarjayrittäjä ja tietokirjailija Henkka Hyppönen pohti puheenvuorossaan, voiko työntekijän saada tekemään itsensä kannalta parempia valintoja.

Terveisensä tapahtumaan toi myös liikenneministeri Timo Harakka.

Tapahtuman tallenteen löydät ohesta.

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.