
Reiluus, rohkeus ja rakkaus – Kotkan kaupungissa hyvinvointi rakentuu arvoille
Arvot eivät ole vain sanoja, joita liimataan seinälle koristeeksi. Kotkan kaupungilla arvot reiluus, rohkeus ja rakkaus ohjaavat jokapäivästä toimintaa.
Työhyvinvointiasiantuntija Kirsi Rantarae kertoo, että työyksiköissä on pohdittu, miten arvot konkreettisesti näkyisivät päivittäisessä toiminnassa.
– Reiluus merkitsee yhdenvertaisuutta, olemme kaikki samanarvoisia. Rohkeus näkyy siinä, että uskalletaan puuttua epäkohtiin ja ottaa uusia haasteita vastaan avoimesti. Rakkaus on välittämistä: huolehdimme työstämme, toisistamme ja työyhteisöstämme, hallintopalvelupäällikkö Saila Piipari-Huovila kuvailee.
Työsuojelupäällikkö Tommy Larvi puolestaan haluaa, että kaikki voivat organisaatiossa hyvin.
Työhyvinvoinnin kehittämistä suunnitelmallisesti
Kotkan kaupungissa työskentelee 1 850 henkilöä. Organisaatioon kuuluu 13 vastuualuetta / toimintayksikköä. Työhyvinvointia on kaupungissa kehitetty suunnitelmallisesti jo pitkään.
– Toiminta on lähtenyt varhaisen tuen mallin kehittämisestä. Siinä yksilön työkyvyn heikentyessä pyritään pohtimaan ja keskustelemaan yhdessä, miten ongelmia voitaisiin ratkaista ja miten työkyky saataisiin paranemaan. Sairauspoissaoloihin puututaan nykyään nopeammin kuin ennen. Siten on mahdollista ennakoida työkykyyn liittyviä tilanteita ja vähentää sairauspoissaolopäiviä, henkilöstösuunnittelija Anna Vanhala tiivistää.

Kulttuuritarjontaa liikunnan rinnalle
Kotkan kaupunki nostaa uudessa Kotka 2035- strategiassaan esiin paikallista kulttuuria. Työntekijöille tarjotaan muun muassa keramiikkakursseja, kirjallisuuspiirejä ja neulontailtoja. Vuosittain laaditaan uusi työhyvinvointisuunnitelma teemoja vaihdellen.
Esihenkilöille valmennusta työhyvinvoinnin johtamisesta
Kotkan kaupungissa myös koulutetaan esihenkilöitä systemaattisesti. Uusille esihenkilöille tarjotaan kattava EVA-esihenkilövalmennus, jossa yhtenä sisältönä on työhyvinvoinnin johtaminen. Vuoden 2025 koulutussuunnitelmassa mahdollistetaan halukkaille esihenkilöille valmentavan johtamisen sekä tunnetaitojen ja työyhteisötaitojen tukemisen koulutuksia.
– Työhyvinvoinnin johtamiseen liittyen meillä on Kestävä työelämä -hanke, jossa kehitettiin työkykyjohtamisen itseopiskelupolku. Koulutuksessa käsitellään esihenkilön roolia työhyvinvoinnin johtamisen kehittämisessä, Larvi kuvailee.
Monipuolista tarjontaa erilaiset tarpeet huomioiden
Vapaa-ajan liikunnan puolella kaupungin työntekijöiden on mahdollista käyttää kaupungin uimahallia ja kuntosalia euron käyntimaksulla. Kotkan kaupunki järjestää kuitenkin koko henkilöstölle myös liikuntaryhmiä, jonne pyritään saamaan niitä, jotka eivät muuten liiku aktiivisesti.
Vuoden 2025 aikana tarjottavia liikuntaryhmiä ovat muun muassa itsepuolustuskurssi, jousiammunta, vesiliikuntaryhmä, pilates/jooga, äänimaljarentoutus, maastopyöräilykoulutus sekä kuntosali- ja kuntonyrkkeilyryhmät.
Larvin mukaan myös vuosittainen työhyvinvointi-iltapäivä on innostanut laajasti työntekijöitä. Iltapäivän aikana ollut tarjolla monenlaista toimintaa lajikokeiluista yhteisölliseen tekemiseen.

Palaute- ja henkilöstökyselyn avulla pääsemme vaikuttamaan sisältöihin ja tuomaan uusia kehitysideoita kaupungille.
Saila Piipari-Huovila kokee kaupungin tarjoavan hyvin monipuolisesti erilaisia työhyvinvointia edistäviä matalan kynnyksen toimenpiteitä, joihin voi helposti lähteä mukaan.
– Pienetkin mahdollisuudet tuovat itselleni hyvää oloa ja motivaatiota lisätä liikuntaa. Olen päässyt kokeilemaan muun muassa lavatansseja etänä ja samalla viihdyttänyt kotiväkeäni. Palaute- ja henkilöstökyselyn avulla pääsemme vaikuttamaan sisältöihin ja tuomaan uusia kehitysideoita kaupungille, Piipari-Huovila summaa.
Teksti: Maria Savolainen
