Pyörällä päästään
Askarruttaako, millainen pyörä soveltuu juuri sinun työmatkojesi kulkemiseen? Onko pyörän huoltaminen tuttu homma? Tältä sivulta löydät vinkkejä niin pyörän hankintaan kuin huoltamiseen.
Millaisen pyörän hankkisin?
Uutta pyörää hankkiessa liikkeelle kannattaa lähteä omista tarpeistaan. Jos on hankkimassa pyörää ensisijaisesti työmatkojen kulkemiseen, kannattaa ensin miettiä matkojen pituutta ja millaisella alustalla työmatkaa taitetaan.
- Kaupunkipyörä soveltuu erityisesti lyhyille matkoille kaupunkiympäristössä. Sen etukoriin voi helposti sujauttaa työpäivään tarvittavat varusteet. Pystympi ajoasento voi myös tuntua mukavammalta eikä vaadi erityistä vaatetusta mukavan ajokokemuksen saamiseksi. Kaupunkipyörä on suhteellisen edullinen hankkia ja helppo huoltaa.
- Jos matka on pidempi tai pidempää ajoa tulee työmatkapyöräilyn lisäksi, mietintään voi ottaa pyörämalleista hybridi- ja fitnesspyörät. Varsinkin hybridipyörillä matka taittuu myös vähän huonommin päällystetyllä tiellä.
- Pitkille työmatkoille ja aktiiviseen harrastamiseen kannattaa miettiä cyclocross-, gravel- tai maantiepyörää. Näillä pyörillä ajoasento on jo vähän matalampi, mikä mahdollistaa vauhdikkaamman menon. Huomiota kannattaa kiinnittää myös työmatkareitin teiden päällysteisiin. Cyclocross ja gravel sopivat huonommillekin ja karkeammille pinnoille, mutta maantiepyörän kapeat renkaat vaativat hyväkuntoisen asfaltin.
- Jos tavoitteena on ajaa myös talvella, kannattaa harkita nastarenkaiden hankintaa. Talviajoon liukkaille keleille maantiepyörä ei sovellu, mutta monilla muilla pyörillä meno onnistuu. Pyörää hankkiessa kannattaa varmistaa, että pyörään tarvittaessa voi vaihtaa myös leveämmät renkaat, jos tällaisia kaipaa huonompaan keliin.
- Yhä kasvavassa suosiossa ovat sähköpyörät. Sähköpyörät soveltuvat monenlaiseen menoon ja sähköavusteinen pyörä sijoittuu käyttöominaisuuksiltaan polkupyörän ja mopon välimaastoon. Tavanomaiseen polkupyörään verrattuna sillä voi ajaa kohtuullisen pitkiä ja mäkisiä matkoja rasittumatta ja hikoilematta. Sähköpyörää kannattaa harkita lyhyemmillekin matkoille, jos esimerkiksi haluaa välttää vaatteiden vaihdon työpäivän aluksi. Sähköavusteisen pyörän toimintamatka riippuu ajotyylistä, maastosta ja akun kapasiteetistä. Toimintamatka voi vaihdella 40 kilometristä lähes 200 kilometriin.
Pyörää hankkiessa kannattaa käydä sovittamassa sopivia pyöriä pyöräliikkeessä. Hankintavaiheessa myös pyörän koko ja säädöt on syytä tarkistaa. Sopiva ajoasento takaa nautinnollisia työmatkoja, joilla hyvinvointi kasvaa.
Vinkkejä pyöränhuoltoon
Huolellisella ja säännöllisellä huollolla pidennät pyöräsi käyttöikää ja parannat ajomukavuutta. Helposti tehtävillä perushuoltotoimenpiteillä onnistut pyörän huollossa omatoimisesti. Jos pyörä kaipaa enemmänkin huoltoa, kannattaa se viedä ammattilaisen korjattavaksi ja huollettavaksi.
Pyörän peseminen on tärkeä osa huoltoa
Pesemällä pyörää voit säilyttää pyörän arvon paremmin ja pidentää huoltovälin tarvetta. Lika pinttyy pyörään ja kulkeutuu mm. napoihin kuluttaen sen osia. Peseminen onnistuu näppärästi juoksevalla vedellä tai ämpärillä, tiskiharjalla ja astianpesuaineella. Pese runko, vanteet, renkaat ja ohjaustanko.
Ketjut voi öljytä rullailemalla ketjua hiljalleen ja tipotelemalla öljyä ketjun niveliin. Ylimääräisen öljyn voi pyyhkiä kevyesti pois. Liika öljy kerää hiekkaa ketjuihin ja kuluttaa pyörän voimansiirtoa.
Tarkista valot ja heijastimet
Tarkista, että heijastimet ja valot ovat kunnossa, sillä ne tuovat näkyvyyttä ja turvallisuutta pimeinä aikoina. Muistathan, että pimeällä valkoinen etuvalo ja punainen takavalo ovat nykyään pakollisia varusteita pyörässä. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota, että pyörässä on heijastimet, jotka heijastavat eteen, taakse ja sivuille.
Pumpatut renkaat pyörivät hyvin
Liian löysät tai täydet renkaat rikkoutuvat helpommin, eikä pyöräilykään ole miellyttävää. Jalkapumppu, jossa on ilmanpaineen näyttävä mittari, on hyvä hankinta niin kotiin kuin työpaikallekin. Monelta työpaikalta tällainen jo löytyykin. Jos teillä ei tällaista ole, asiasta kannattaa vinkata työnantajalle.
Renkaisiin on yleensä merkitty suositeltu paine (esim. 5 bar), joka renkaisiin kannattaa pumpata. Ilmanpaineen voi tarkistaa myös ihan näppituntumalla. Jos rengas on napakka, mutta antaa pikkuisen periksi painettaessa, on ilmaa sopivasti.
Tarkista myös satulan korkeus ja kallistus
Pienelläkin säädöllä voi olla merkittävä vaikutus ajomukavuuteen. Sopivaa korkeutta voi testata esimerkiksi laittamalla päkiän polkimelle ja painamalla toisen polkimen alas. Jalka ei saisi tällöin ojentua kokonaan. Mikäli lantio poljettaessa heiluu puolelta toiselle, saattaa satula olla liian korkealla. Huomaathan kuitenkin, että satulaa ei saa nostaa liian korkealle.
Myös satulan kallistusta voi säätää. Lähtökohtaisesti satulan on hyvä olla vaakatasossa, mutta toisinaan pieni kallistus eteen- tai taaksepäin voi vaikuttaa merkittävästikin ajomukavuuteen. Testaamalla löydät omalle ajoergonomiallesi sopivan satulan asennon.
TYÖMATKAT HYÖTYKÄYTTÖÖN
Työmatka voi olla arjen pelastus
Työmatkat ovat mainio keino yhdistää liikunta päivääsi ilman, että liikkumisesta tulee rasittava aikasyöppö. Työmatkaliikunta sopii siis kiireiseenkin arkeen. Lisäksi työmatkat pitävät meidän kunnossa. Kehosi ja mielesi arvostavat työmatkan aikaista myönteistä rasitusta. Kehosi ei tunnista, harrastatko liikuntaa vai oletko matkalla töihin.