Suuri joukko ihmisiä on kerääntynyt ulkona pöydän äärelle. Osa ihmisistä seisoo ja osa istuu pöydän ääressä. Etualalla on myös koira.

Taukojumpalla ja kisailulla aktiivisuutta tietotyöläisten arkeen

Gallant on teknologiaorientoitunut asiantuntijatalo, jossa etätyötä tekevää henkilöstöä halutaan tukea työn aktiivisessa tauottamisessa ja työkyvyn säilyttämisessä. Koska työtä tehdään pääasiassa tietokoneen ääressä, on työntekijöiden fyysiseen ja kognitiiviseen ergonomiaan haluttu kiinnittää erityistä huomiota.

Aktiivisten taukojen tukemiseksi Gallantilla on otettu noin vuosi sitten käyttöön Cuckoo Workout -taukoliikuntasovellus, jossa kerätään pisteitä ja edetään pelinomaisesti tasolta toiselle. Sovelluksesta löytyy taukojumppien lisäksi ohjeita pidempiin kotitreeneihin, ja sinne voi merkitä myös esimerkiksi tehtyjä happihyppelyitä.

– Taukoliikuntasovelluksen käytön myötä liikkumisesta ovat innostuneet myös monet sellaiset työntekijät, jotka eivät ole ennen liikkuneet kovinkaan innokkaasti, kertoo People & Communication -nimikkeellä työskentelevä Anu Hirviniemi.

Vain mielikuvitus rajana ja hullunkurisuus kunniaan

Suurin osa firman työntekijöistä onkin ottanut Cuckoo Workoutin käyttöönsä. Sovelluksessa on mahdollista kilpailla myös muita työpaikkoja tai oman työpaikan muita tiimejä vastaan, mikä on osaltaan innostanut kilpailuhenkisiä gallantlaisia lisäämään liikkumista. Taukojumppaamisen lisäksi yrityksessä on innostuttu järjestämään omia kisailuja, Gallant Battleja.

– Esimerkiksi kesäkuussa järjestettiin Gallantin etäolympialaiset, joissa päästiin testaamaan erilaisia hullunkurisia ja aivan uudenlaisia olympialajeja, Hirviniemi kertoo.

Näissä olympialaisilla oli yksilölajien lisäksi sellaisia lajeja, joissa toimipisteet pääsivät kisaamaan toisiaan vastaan, pilke silmäkulmassa tietenkin. Etäajan hengen mukaisesti kisasuoritukset kuvattiin, ja etäolympialaiset huipentuivat juhannuksen tienoilla järjestettyyn palkintoseremoniaan. Olympialaisten lisäksi aiemmin on kisailtu esimerkiksi omien taukojumppavideoiden tekemisessä tiimien kesken.

Ehdoton keino kohottaa ja ylläpitää yhteishenkeä

Kisailuilla on haluttu kannustaa työntekijöitä liikkumaan, mutta merkittäviä hyötyjä yhteisellä tekemisellä on ollut myös työntekijöiden yhteishengelle. Gallantilla on useita toimipisteitä eri puolilla Suomea, ja työntekijöitä on myös ulkomailla, joten hyvän yhteishengen luominen ja ylläpitäminen on koettu erityisen tärkeäksi etäaikana.

Yhteishenkeä on ollut mahdollista kehittää myös toimipisteittäin järjestettävien virkistyspäivien avulla. Virkistäytymään on suunnattu esimerkiksi kansallispuistoon ja seikkailuradalle. Tämän lisäksi henkilöstölle on tarjottu käyttöön ePassi-sovelluksella toimiva liikuntaetu, ja välillä toimistoilla on myös vieraillut hieroja vetreyttämässä tietotyöläisten lihaksia.

Panostuksista henkilöstön työkykyyn on sadellut hyvää palautetta niin työhyvinvointiasioista vastaavalle Hirviniemelle kuin työterveyshuollollekin, jonka kanssa tehdään yhteistyötä varhaisen välittämisen näkökulmasta. Cuckoo Workout, sen tuoma aktiivisuus ja leikkimieliset kisailut ovat pysyvä osa gallantlaisten arkea.

Kolme henkilöä kävelee selin kameraan metsätiellä.
Callantin henkilöstöä retkellä Nuuksion kansallispuistossa Espoossa.