Kuvassa nainen istuu pöydän ääressä kahvikuppi kädessään ja hänen edessään on mies, joka on selin kameraan.

Liikkeellä kohti menestystä – Johtaja, investoi ihmiseen

Etukeno-verkkotapahtumassa Liikkeellä kohti menestystä – Johtaja, investoi ihmiseen pureuduttiin johtamiskysymyksiin. Käsittelyssä olivat ihmisten johtaminen, yhteisöllisyys sekä johtajan oma hyvinvointi siten, että liikkuminen oli kaikissa teemoissa mukana. Keskustelua käytiin myös siitä, millainen rooli työpaikoilla voi olla fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä. Vastaus kuului: kyllä, työpaikoilla ja työnantajilla on rooli, koska työkyky on työnantajien asia.

Ihmisten johtamisen kokonaisuudessa hyvinvoinnin johtaminen on yksi kriittisimpiä osa-alueita. Se on myös kustannusvaikuttavinta. Näin totesivat Etukeno-keskustelijamme kehitysjohtaja Pekka Pohjakallio Hintsa Performancelta, johtaminen, onnistuminen ja työhyvinvointi -yksikön päällikkö Sanna-Mari Myllynen Helsingin kaupungilta sekä maajohtaja Lotta Holmaheikki Specsaversilta.

Konkretiassa on kehitettävää

Havaintona oli, että järjen tasolla hyvinvoinnin merkitys ymmärretään, mutta omaan organisaatioon sopivia toimia ei osata tehdä. Hyvinvoinnin johtamisen tulisi solahtaa osaksi päivittäisen johtamisen agendaa ja johtamisprosesseja.

Työnantajan hyvinvointia lisäävät liikunnalliset teot ovat lopulta yksinkertaisia; kyse ei ole urheilusuorituksista, vaan liikkumisen kynnyksen madaltamisesta. Työelämään on tulossa entistä monikulttuurisempaa väkeä, jolle liikkuminen ei tarkoita 40 kilometrin hiihtolenkkiä Lapissa.

Tärkeää on kohdentaa tarjontaa erityisesti heille, joilla on työkykyriskejä. Myös kuntasektorilla täytyy asiaan keskittyä, koska työkyvyttömyydestä aiheutuvat sairauspoissaolot ovat siellä suuria.

Ei tarvitse suorittaa

Samat lainalaisuudet pätevät myös johtajiin. Tavoitteellinen ja aikaa vievä liikkuminen ei välttämättä lisää energiaa, vaan kuormittaa lisää. Johtajien todettiin olevan usein suorittajia, joista osalle liikkuminenkin on lisäsuoritus vaativan työn päälle.

Olipa kyseessä sitten työntekijä tai johtaja, tapojen liikkua tulisi olla omannäköisiä.

Yhteisen tavoitteen suuntaan

Keskustelijat pitivät tärkeänä, että erilaisista ihmisistä koostuva yhteisö saadaan toimimaan samaan suuntaan, yhteisen tavoitteen eteen. Liikkuminen nähdäänkin yhtenä sopivana keinona yhteisöllisyyden lisäämiseen – myös etätyössä. Suomessa luottamuspääoma työnantajien ja työntekijöiden kesken on korkea ja työelämässä on hyväntahtoisuutta. Yhteisöllisyydenkin vahvistamiseen tarvitaan kaikkia.

Työkyky on myös työnantajien asia

Etukenon lopussa käsiteltiin laskusuunnassa olevia hyvinvoinnin ja toimintakyvyn trendejä ja sitä, mikä on työnantajan rooli näiden kehityssuuntien muuttamisessa. Yhteinen näkemys oli, että työpaikoilla ja työnantajilla on henkilöstön fyysisen aktiivisuuden edistämisessä rooli, koska työkyky on työnantajien asia. Kyseessä ei ole vain vapaa-ajan puuha, vaan aktiivisuutta voi tukea jo työpäivän aikaisilla ratkaisuilla.

Olivatpa kyseessä sitten yhteiskunnan tai työnantajan toimet, työikäisen väestön vähäiseen fyysiseen aktiivisuuteen tulisi tarttua rohkeasti eikä olla liian varovaisia. Vastuuta ei kannata pallotella. Jos ihmiset eivät voi hyvin, he eivät voi tehdä tuottavaa työtä. Ja se näkyy lopulta myös tuloksessa.

Katso Etukenon tallenne

Pääset katsomaan Etukeno-verkkotapahtuman Liikkeellä kohti menestystä – Johtaja, investoi ihmiseen tallenteen alla olevasta YouTube-upotuksesta.

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.